środa, 29 marca 2017

Zupa krem z dyni Hokkaido


 

Moje nowe odkrycie! Nowa, ulubiona zupa na liście ulubionych zup. Zdetronizowała ona rosół babci i o mały włos ogórkowa też wypadłaby ze swojej, zasłużonej, drugiej pozycji. Pomidorowa z makaronem nadal jest moim nr 1.  Jej dziwny, dla mnie, smak w połączeniu z jogurtem naturalnym i ciemnym pieczywem sprawił, że w ostatnich trzech tygodniach poświęciłam się 4 razy, aby ową zupę zrobić.

Dlaczego nigdy wcześniej nie jadłam dyni? Bo z góry założyłam, że jej nie polubię. Za sprawą popularnego serwisu społecznościowego i wstawianiu przez innych zdjęć kremów z dyni, postanowiłam, że spróbuję i ja. I...Hokkaido- Ich liebe dich! Kocham Cię! Ami tomake valobashi! I love you!
Mój przepis pewnie nie jest oryginalny, ale pozwolę sobie stwierdzić, że wychodzi mi dość smaczna, o ile pamiętam o użyciu soli.
Dobra, przejdźmy do przepisu.

Składniki:
1 dynia Hokkaido
mała cebula
dwa małe ząbki czosnku
1 duża marchewka
4 średniej wielkości ziemniaki
łyżeczka albo dwie curry
pół łyżeczki papryki ostrej
pół łyżeczki papryki słodkiej
odrobina gałki muszkatałowej
pieprz
sól
odrobina mielonej papryczki chilli
odrobina oleju rzepakowego
woda lub/i bulion warzywny

Sposób przygotowania: 
1. Umyj dynię, przekrój ją na pół i pozbądź się pestek. Hokkaido nie trzeba obierać, dlatego ja wybieram wersję bio. Pokrój dynię na małe kawałki.
2. Umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki pozostałe warzywa.
3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
4. Na niewielkiej ilości oleju podsmaż cebulę i czosnek. Ja na tym etapie doprawiam lekko cebulę solą, pieprzem i curry. Następnie dorzuć do nich ziemniaki i marchewkę.
5. Do garnka wrzuć pokrojoną dynię, zalej wszystko wodą lub bulionem warzywnym.
6. Teraz pozostaje nam doprawienie zupy. Pod koniec warto sprawdzić, czy czegoś jej nie brakuje, mi zazwyczaj brakuje soli :P
7. Można do zupy dodać też mleczko kokosowe, ale mi ta wersja niezbyt smakuje, bo nie lubię kokosa.
8. Po ok. 30 minutach gotowania naszej zupy, kiedy wszystkie składniki są miękkie, możemy zupę zmiksować na krem.

Zupę warto podawać z odrobiną słodkiej śmietany, czy też z jogurtem naturalnym. Ja do tego kroję bułkę pełnoziarnistą i smaruję masłem.
Jest pysznie! 
Zupa ta jest tania, zawiera dużo błonnika, różnych witamin i zwyczajnie jest zdrowa.
A Wy jak robicie krem z dyni? Może macie sprawdzone przepisy na inne wykorzystanie jej kulinarnie?

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć

authorMam na imię Klaudia i od kilku lat mieszkam w Berlinie. Lubię pisać o mojej poplątanej codzienności i równie poplątanej rodzinie.
Więcej →



Popularne posty