niedziela, 22 lipca 2018

Kalojam, bengalska bomba cukrowa.


Dzisiaj mam dla Ciebie pyszny przepis, o ile uwielbiasz słodkości. Jest to kalojam, czyli ciasto smażone na głębokim oleju i gotowane w aromatycznym syropie. Ze względu na ilość cukru, jest to bomba cukrowa, ale za to bardzo smaczna. Jeden z popularniejszych deserów w Bangladeszu i jeden z łatwiejszych do zrobienia w europejskim domu. Jest też bardzo popularny w Indiach i Pakistanie. 

Kalojam, na około 13 sz.

1. mleko w proszku- 1 szklanka
2. mąka- 1/3 szklanki
3. masło klarowane / ghee- łyżeczka
4. proszek do pieczenia- pół łyżki
5. ciepłe mleko- pół szklanki
6. olej do smażenia oraz do nasmarowania rąk
7. semolina lub kasza manna- łyżka
8. odrobina jogurtu naturalnego
9. opcjonalnie czerwony barwnik spożywczy

Przygotowanie masy na słodkie kulki może zająć odrobinę czasu. Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie dodaj masło i ponownie wymieszaj je dłonią. Teraz czas na odrobinę jogurtu i...ponowne mieszanie. ;) Jeśli masa jest w miarę jednolita, możesz dodać barwnik spożywczy. Mieszając dodawaj powoli mleko. Ciasto powinno być różowe oraz mieć konsystencję ciastoliny. 


Przykryj je na 5 minut i w tym czasie przygotuj syrop oraz rozgrzej olej na głębokiej patelni. 
Teraz możesz lekko natłuścić ręce i zabrać się za formowanie kalojam. Powinny mieć walcowaty kształt. Ich wielkość zależy od Twoich upodobań, ale pamiętaj, że zwiększą one swoją objętość. Ja robię je wielkości przepiórczego jajka. Po uformowaniu całej masy, możesz powoli wkładać kalojam do rozgrzanego oleju. Uważaj, aby olej nie był zbyt gorący, bo inaczej ciasto się przypali. Etap ten jest idealnym ćwiczeniem dla niecierpliwych. 
Obracaj często kulki. Znakiem, że już są gotowe jest ich kolor. Powinny być ciemnobrązowe. 
Czas na ostatni, najłatwiejszy, etap, czyli kąpiel w syropie. 
Do gotującej się, słodkiej, wody wrzuć usmażone słodycze i gotuj je przez 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie możesz wyłączyć kuchenkę, ale zostaw kalojam w syropie, aby dostał się on do środka ciasta. Im większe kulki, tym dłużej powinny się moczyć. Ja zostawiłam moje na godzinę i wyszły bardzo soczyste.

Syrop, składniki na mały garnek
1. cukier- 2 szklanki
2. woda- 4 szklanki
3. zielony kardamon- 3 ziarna
4. odrobina soku z cytryny

Zrobienie syropu, w którym będziemy gotować kalojam, jest banalnie proste. Wsyp wszystkie składniki do garnka i mieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru. Syrop musi być rzadki. Jeśli dodałaś za dużo cukru, dodaj odrobinę wody. Składniki podane są na mały garnek, jeśli używasz większego, to nie problem. Dodaj więcej wody i cukru. Musi go być na tyle dużo, aby bez problemu słodycze mogły się zanurzyć. I tyle. Nic skomplikowanego. 

Kalojam można posypać wiórkami kokosowymi lub ozdobić migdałami. Opcja sauté jest również przepyszna.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć

authorMam na imię Klaudia i od kilku lat mieszkam w Berlinie. Lubię pisać o mojej poplątanej codzienności i równie poplątanej rodzinie.
Więcej →



Popularne posty