czwartek, 14 lutego 2019

Ciasto daktylowe z jabłkami.


Dobra, przyznaje się. Od powrotu z Azji coś mi odbiło. Regularnie sprzątam, gotuję i piekę. Jest połowa lutego, a ja już pobiłam zeszłoroczną ilość wypieków. Ogólnie rzecz biorąc, jest dobrze. Tylko muszę uważać, żeby mąż się nie przyzwyczaił.
Wracając do tego powrotu z Bangladeszu. Wraz z tysiącem przypraw i kilogramem papryczek chilli, dostałam 4 kilogramy daktyli. I powiedzcie mi, co z nimi miałam zrobić? W koktajlach się już przejadły, solo też już nie ma szału. Postanowiłam, że znajdę przepis na jakieś fajne ciasto z nimi. Trochę to trwało nim znalazłam takie, które miałoby ręce i nogi. Na szczęście się udało. Po małych modyfikacjach i kilku próbach, stworzyłam moją wersję tego nieba w gębie i właśnie nią podzielę się dzisiaj z Wami.

Składniki:

  • 200 g daktyli bez pestek
  • 250 ml wody
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 średnie, starte na małych oczkach, jabłka lub 3 małe
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru 
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła i 50 ml mleka lub 100 ml śmietany kremówki
  • odrobina wiórków kokosowych 
Formę do pieczenia, moja ma średnicę 27 cm, natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia.

Posiekane daktyle zagotuj w 250 ml wody. W trakcie gotowania ostrożnie dodaj sodę. Gotuj je przez minutę, cały czas energicznie mieszając. Odstaw garnek w chłodne miejsce, aby daktyle mogły ostygnąć.

W misce utrzyj masło i cukier na jednolitą masę. Do miski dodaj starte jabłka, jajka oraz wystudzone daktyle wraz z płynem. Wymieszaj wszystko i stopniowo dodawaj mąkę, którą warto przesiać przez sitko, aby nie było grudek. Wsyp też łyżeczkę proszku do pieczenia. Opcjonalnie możesz dodać cynamon lub ekstrakt waniliowy. 

Gotową masę wlej do formy i piec ok. 50/60 minut (zależy od piekarnika) w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotuj polewę: wrzuć wszystko oprócz wiórków do garnka i na niewielkim ogniu mieszaj masę do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. 

Jak ciasto ostygnie, polej je polewą, posyp wiórkami kokosowymi. Odczekaj aż czekolada stwardnieje i...
smacznego! 

Dodatkowe informacje:
Daktyle możecie też zblendować z 200 ml wody. 
Ciasto będzie mokre w środku.
Jeśli lubicie słodsze wypieki, to dodajcie 180 g cukru, ale uwaga, bo suszone daktyle są bardzo słodkie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć

authorMam na imię Klaudia i od kilku lat mieszkam w Berlinie. Lubię pisać o mojej poplątanej codzienności i równie poplątanej rodzinie.
Więcej →



Popularne posty