poniedziałek, 11 marca 2019

,,Bez resztek" - Jagna Niedzielska.


W styczniu swoją premierę miała pierwsza książka Jagny Niedzielskiej Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia. Wyświetlała mi się często w Polecanych na stronach różnych księgarni, więc postanowiłam zaryzykować i ją kupić. Jeśli nie wiecie, to ja lubię zbierać książki kucharskie i poradniki. Lubię mieć je na półce i nawet, jeśli okazuje się, że to nie jest ,,moja" kuchnia, to nie mam serca, aby taką książkę sprzedać. Bez resztek trafiło do mnie w zeszłym tygodniu i bardzo się z tego cieszę. Książka jest przepięknie wydana. I do tego ten papier...

AUTORKA
Jagna Niedzielska jest szefową kuchni, współwłaścicielką kantyny Tygiel oraz jedną z prowadzących na kanale Kuchnia+. Szacunek do natury wyniosła już z domu. Odbywała staż w kilku restauracjach zero waste na świecie. Do tego prowadzi liczne warsztaty kulinarne, na których stara się udowodnić, że w kuchni zero waste nie gotuje się z resztek tylko gotuje się pysznie.

KSIĄŻKA
Jest to nie tylko kolejna książka z przepisami zero waste, ale też mini poradnik, na temat tego, jak ograniczyć produkcję śmieci, szczególnie tych organicznych. Kilka pierwszych rozdziałów jest o kompostowaniu, o tym, jak planować i robić zakupy oraz jak przechowywać i przetwarzać żywność. Ta część książki zostanie szczególnie doceniona przez osoby, które są na początku ekologicznej drogi i nie do końca wiedzą, jak się za to wszystko zabrać. Osoby wprawione w boju raczej nic nowego nie odkryją, ale mimo wszystko warto przeczytać każdy rozdział, żeby zrozumieć, dlaczego autorka postanowiła stworzyć taką książkę i dlaczego podąża drogą zero waste. Wplecione przemyślenia i osobiste historie Jagny, dodają tylko autentyczności jej poradom i sprawiają, że te kilkadziesiąt stron czyta się w ekspresowym tempie.

A co z przepisami? Jak na szefową kuchni przystało, są odważne i jest ich sporo, bo aż 93. Nie oznacza to jednak, że są skomplikowane lub wymagają dziwnych składników. Jagna zapewnia, że przeszły one ostrą selekcję i zostały tylko te, które sprawdzą się w większości sytuacji i ja jej wierzę. Zrobiłam już 4 potrawy z tej książki. Było pysznie! Ogromnym plusem jest to, że wiele z nich zawiera podobne składniki. Przepisy są pogrupowane tematycznie i każdy z nich zaczyna się od krótkiego wstępu. Pod większością są wskazówki, które nie tylko wyjaśniają, jak przechowywać żywność, ale też podpowiadają, co zrobić z ewentualnymi odpadkami i nie chodzi tutaj o wyrzucenie ich na kompost.

W książce znajduje się wiele pięknych, klimatycznych fotografii autorstwa Budzik Studio. Jedynym jej minusem jest to, że nie do każdego przepisu jest fotografia. ;)
Należy też zaznaczyć, że kupując tę książkę wspierasz Banki Żywności.

INFORMACJE
Cena: 49,90 zł
Wydawnictwo: Pascal
Dla: dla każdego, kto lubi gotować, nie tylko w duchu zero waste
Ciężko zrobić ostre zdjęcie ze względu na specyficzny papier.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć

authorMam na imię Klaudia i od kilku lat mieszkam w Berlinie. Lubię pisać o mojej poplątanej codzienności i równie poplątanej rodzinie.
Więcej →



Popularne posty