Łosoś jest jedną z najczęściej pojawiających się na stołach ryb – trudno się temu dziwić, gdyż jego wyjątkowy smak trafia w gusta wielu osób, a ponadto jest to posiłek niezwykle zdrowy. Aby cieszyć się najlepszymi walorami smakowymi łososia, a także jego pozytywnym wpływem na organizm, do wyboru ryby warto podejść odpowiedzialnie, zwracając szczególną uwagę na kilka aspektów. Podpowiadamy, czym się kierować kupując łososia!
Pochodzenie ryby
Pochodzenie łososia jest kwestią niezwykle istotną – od tego w jakich warunkach żyła ryba zależny jest między innymi poziom ewentualnego zanieczyszczenia mięsa, a także jego wartość odżywcza. Kupując łososia, warto więc zwrócić szczególną uwagę na to, czy żył on dziko, czy też został wyhodowany przez człowieka. W drugim przypadku, najlepszym rozwiązaniem jest wybór ryby pochodzącej ze sprawdzonych, certyfikowanych hodowli. Taką certyfikacją odznacza się m.in. MOWI łosoś. Dzięki temu, można mieć pewność, że produkt zawiera dużą ilość wartościowych składników, a ryby hodowane są odpowiedzialnie i karmione najwyższej jakości paszą.
Odmiana łososia
Od odmiany łososia zależy bardzo wiele, między innymi walory smakowe, ilość zawartych kwasów tłuszczowych Omega-3, a także poziom zanieczyszczenia mięsa. Ponadto, na wybór odpowiedniego gatunku ryby często mają wpływ aspekty ekologiczne – w przypadku niektórych populacji łososi, występuje problem zagrożenia wyginięciem, dlatego decydując się na zakup konkretnego produktu, warto postawić na propozycje opatrzone odpowiednim certyfikatem.
Świeżość ryby
Świeżość to bezapelacyjnie jeden z najważniejszych aspektów podczas wybierania ryby – jej mięso powinno być elastyczne, a zapach przyjemny i niezbyt intensywny. W przypadku łososia pakowanego, należy zwracać uwagę na datę przydatności do spożycia, a szczególnie ciekawą propozycją jest łosoś MOWI – na jego opakowaniu znajduje się kod QR, który umożliwia poznanie historii kupowanej ryby. Warto pamiętać, że świeżość łososia wpływa nie tylko na jego na smak potraw, ale również zdrowie i bezpieczeństwo osób, które je spożywają.