Jagody Goji są stosowane w starożytnej medycynie chińskiej od stuleci. Suszone jagody goji są powszechne w większości sklepów ze zdrową żywnością i w niektórych supermarketach. Mogą być one spożywane na surowo, suszone, gotowane na herbatę lub mielone jako proszek do suplementów.
Jagody Goji stały się ostatnio popularną zdrową żywnością i suplementem, a niektóre produkty z jagód goji zawierają oświadczenia zdrowotne związane z utratą masy ciała, korzyściami przeciwutleniającymi i obniżeniem ryzyka niektórych chorób.
Wszystkie owoce i warzywa są bogatym źródłem wielu różnych odmian przeciwutleniaczy, a jagody goji nie są inne. Ich jasny czerwony kolor owocu oznacza, że jest pełen przeciwutleniaczy. Jagody Goji są znaczącym źródłem przeciwutleniaczy, błonnika i innych składników odżywczych.
Powszechnie przyjęło się, że jagody goji na odchudzanie są znakomite. Jedna porcja jagód goji dostarcza 2 gramy błonnika, a jedzenie 2 porcji z niewielką garścią orzechów może dostarczyć sycącą przekąskę pełną białka, witamin, minerałów, zdrowych dla serca tłuszczów i błonnika. Przenoszenie dodatkowej masy tłuszczu może zwiększyć stan zapalny w organizmie, a zwiększone zapalenie może zwiększyć ryzyko wielu chorób, w tym chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego jedzenie diety bogatej w przeciwutleniacze może być korzystne podczas odchudzania.
Ze spożywania jagód goji płyną same korzyści ponieważ są one bardzo rzadkim źródłem wszystkich osiemnastu aminokwasów, co czyni je idealną dietetyczną żywnością dla tych, którzy chcą utrzymać właściwy poziom energii podczas odchudzania. Jagody Goji są modulatorami układu odpornościowego, który zapobiega wzdęciom i przybieraniu na wadze w wyniku zapalenia naczyń krwionośnych, tarczycy i trzustki.
Zawierają długołańcuchowe kwasy cukrowe zwane polisacharydami, które dostarczają organizmowi źródła paliwa, którego spalanie zajmuje dużo czasu, pomagając w ten sposób oprzeć się apetytowi i zapobiegając wysokiemu poziomowi cukru we krwi. Oczyszczają krew i pomagają wypłukać tłuszcz z krwi, zapobiegając w ten sposób chorobom sercowo-naczyniowym, wysokiemu poziomowi cholesterolu i stłuszczeniu wątroby.
Jagody Goji poprawiają poziom energii, dzięki czemu nigdy nie czujesz się zmęczony, nawet jeśli jesteś na diecie o ograniczonej kaloryczności.
Jak nic innego wzmacniają również wytrzymałość i wydolność organizmu, dzięki czemu można ćwiczyć dłużej, a tym samym szybciej zrzucać nadprogramowe kilogramy.
Wszystkie powyższe argumenty potwierdzają słuszność stosowania jagód goji na odchudzanie.