Przyprawy to produkty, które dodawane są w małej ilości do potraw aby poprawić ich smak lub wywołać korzystny wpływ na nasz organizm np. poprawić trawienie lub zniwelować wzdęcia a także pobudzić wątrobę do działania.

Przyprawy mogą mieć formę suszoną, świeżą a czasem też mrożoną oraz rozdrobnioną lub nie. Przyprawy powstają z owoców, liści, korzeni, kwiatów, kory oraz nasion. Warzywa również mogą być przyprawami jeśli nie stanowią podstawy dania np. cebula lub czosnek. Przyprawy nierozdrobnione są lepsze, ponieważ zachowują więcej walorów i dają lepszy smak dodane do potrawy zaraz po zmieleniu.

Jakie przyprawy na odchudzanie?

  • chilli- posiada kapsaicynę, która pomaga szybciej spalić kalorie. Chili dodaje również energii a także poprawia samopoczucie. Stosowana w przyprawianiu mięs z ryżem, sałatek, zapiekanek i sosów;
  • curry-kurkumina jest składnikiem tej przyprawy i wspomaga proces trawienny oraz hamuje wchłanianie się tłuszczu. Stosowana do mięs oraz ryb a także ryżu i sosów;
  • pieprz- zawiera piperynę, daje ona ostry smak i przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej oraz wspomaga układ trawienny. Najlepiej stosować go świeżo po zmieleniu i doprawiać potrawy już po obróbce termicznej aby nie tracił on swoich właściwości. Stosowany w marynatach, do mięs, ryb, warzyw, zup i sosów.
  • kurkuma- działa przeciwzapalnie oraz ogranicza ryzyko zachorowania na cukrzycę, pomaga w spalaniu tłuszczu. Używana do dań mięsnych, słodkich i warzywnych.
  • kardamon-zawarte w nim olejki pobudzają układ pokarmowy do pracy i przyspiesza przemianę materii. Jest stosowany do detoksykacji organizmu. Stosuje się go w wyrobach cukierniczych, piernikach oraz marynat i do kawy.
  • cynamon-rozgrzewająca przyprawa, która wspomaga proces przemiany materii i wspomaga trawienie. Oczyszcza organizm a także reguluje poziom glukozy we krwi. Używany do ryżu, deserów, kompotów, mięs, win, dań mącznych oraz płatków owsianych.
  • imbir- pomaga w spalaniu kalorii, wspomaga wytwarzanie soków trawiennych odpowiedzialnych za trawienie. Sprawia uczucie sytości co zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami. Używany do pierników, pieczywa oraz ryb.

Świeże zioła – nadają potrawą smak i aromat ale także wpływają na trawienie:

  • majeranek- pomaga uniknąć wzdęć,
  • lubczyk-niweluje zgagę.
  • tymianek- pomaga na ból brzucha,
  • mięta- wspomaga proces trawienia.

Przyprawy mają duże znaczenie podczas odchudzania należy je stosować w odpowiednich kombinacjach oraz ilościach. Pamiętajmy jednak, że aby uzyskać zamierzony efekt trzeba jeść regularnie posiłki oraz ćwiczyć.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJagody Goji na odchudzanie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here