Przyprawy to produkty, które dodawane są w małej ilości do potraw aby poprawić ich smak lub wywołać korzystny wpływ na nasz organizm np. poprawić trawienie lub zniwelować wzdęcia a także pobudzić wątrobę do działania.
Przyprawy mogą mieć formę suszoną, świeżą a czasem też mrożoną oraz rozdrobnioną lub nie. Przyprawy powstają z owoców, liści, korzeni, kwiatów, kory oraz nasion. Warzywa również mogą być przyprawami jeśli nie stanowią podstawy dania np. cebula lub czosnek. Przyprawy nierozdrobnione są lepsze, ponieważ zachowują więcej walorów i dają lepszy smak dodane do potrawy zaraz po zmieleniu.
Jakie przyprawy na odchudzanie?
- chilli- posiada kapsaicynę, która pomaga szybciej spalić kalorie. Chili dodaje również energii a także poprawia samopoczucie. Stosowana w przyprawianiu mięs z ryżem, sałatek, zapiekanek i sosów;
- curry-kurkumina jest składnikiem tej przyprawy i wspomaga proces trawienny oraz hamuje wchłanianie się tłuszczu. Stosowana do mięs oraz ryb a także ryżu i sosów;
- pieprz- zawiera piperynę, daje ona ostry smak i przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej oraz wspomaga układ trawienny. Najlepiej stosować go świeżo po zmieleniu i doprawiać potrawy już po obróbce termicznej aby nie tracił on swoich właściwości. Stosowany w marynatach, do mięs, ryb, warzyw, zup i sosów.
- kurkuma- działa przeciwzapalnie oraz ogranicza ryzyko zachorowania na cukrzycę, pomaga w spalaniu tłuszczu. Używana do dań mięsnych, słodkich i warzywnych.
- kardamon-zawarte w nim olejki pobudzają układ pokarmowy do pracy i przyspiesza przemianę materii. Jest stosowany do detoksykacji organizmu. Stosuje się go w wyrobach cukierniczych, piernikach oraz marynat i do kawy.
- cynamon-rozgrzewająca przyprawa, która wspomaga proces przemiany materii i wspomaga trawienie. Oczyszcza organizm a także reguluje poziom glukozy we krwi. Używany do ryżu, deserów, kompotów, mięs, win, dań mącznych oraz płatków owsianych.
- imbir- pomaga w spalaniu kalorii, wspomaga wytwarzanie soków trawiennych odpowiedzialnych za trawienie. Sprawia uczucie sytości co zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami. Używany do pierników, pieczywa oraz ryb.
Świeże zioła – nadają potrawą smak i aromat ale także wpływają na trawienie:
- majeranek- pomaga uniknąć wzdęć,
- lubczyk-niweluje zgagę.
- tymianek- pomaga na ból brzucha,
- mięta- wspomaga proces trawienia.
Przyprawy mają duże znaczenie podczas odchudzania należy je stosować w odpowiednich kombinacjach oraz ilościach. Pamiętajmy jednak, że aby uzyskać zamierzony efekt trzeba jeść regularnie posiłki oraz ćwiczyć.